13.6.10

İMPLANTOLOJİDE BİLİMSEL KANIT

İmplantolojide gerçek ve söylentileri birbirinden ayırabilmenin tek yolu, bilimsel kanıtların değerlendirilmesi ile olur. Birçok konuda, çok farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilen araştırmalar, sürekli olarak implant literatüründe yayınlanmaktadır. Bu araştırmaların sonuçları, kimi zaman birbirleri ile çelişen sonuçlar da ortaya koymaktadır. Peki “Bilimsel Kanıt” bakımından, bunlardan hangilerini, bir dişhekimi olarak önemseyip, klinik çalışmalarımıza esas almalıyız. Bu açıdan, bilimsel kanıtın tam olarak ne olduğunu anlatan İngilizce makaleyi, ilgilenenler http://www.patient.co.uk/showdoc/40002064/ adresindeki internet sitesinden okuyabilirler. Bu söz konusu makalenin sonundaki “kaynaklar” bölümünde, bu konu ile ilgili diğer yayınlara da okuyucular kolaylıkla erişebilir.
Bilimsel kanıt olarak esas almamız gereken araştırmaların neler olduğunu belirtmeden önce, implantoloji üzerinde yapılan tüm araştırmaların genel yapılarına, en azından anahatları ile bakmak daha yararlı olacaktır. Bu çalışmalar önem sırasına göre:
1. Çok merkezli kontrollu klinik çalışmalar,
2. İleriye dönük planlanan klinik çalışmalar (prospektif),
3. Geçmişe dönük planlanan klinik çalışmalar (retrospektif),
4. Kontrollu olmayan klinik çalışmalar,
5. Vaka takdimleri,
6. Hayvan çalışmaları,
7. Ağız dışı (in-vitro) çalışmalardır.
Üstte kapakları görülen implantolojinin bu 3 ana dergisinde yayınlanan, yukarıda genel hatları ile sınıflandırılanan bu araştırmaların, hangilerinin “Bilimsel Kanıt” olarak esas alınması söz konusu olduğunda ise, ilk dört sırada yer alan klinik çalışmalar gelmektedir. Uzun dönemli klinik sonuçlar, bilimsel kanıt açısından esastır. Bunların sonuçlarının, klinik çalışmalarımıza rehberlik etmesi gerekmektedir. Hayvan ve diğer laboratuvar ortamlarında gerçekleştirilen araştırmalar ise, bir bakıma öncü çalışmalar olup, ilerideki olası bilimsel kanıtlara ancak rehberlik ederler. Bir hayvan ya da laboratuvar çalışmasının sonucunu alıp, onu hemen klinik uygulamaya taşımak söz konusu olamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder