20.6.10

TIBBİ TEDAVİLERDEN SONUÇ ALINAMIYORSA !

Ne zaman standart tıbbi tedavilerle bir türlü sonuç alınamıyorsa, mutlaka diş ve ağız sağlığı gözden geçirilmelidir. Belki de tedavi edilemeyen hastalığın altında diş ve çevre dokularıyla ilgili bir problem söz konusu olabilir. Özellikle diş ve çene kemiklerindeki enfeksiyonlar, temporomandibular eklemle ilgili sorunlar, hastanın genel sağlığı için tehlike oluştururlar. Literatürde, şiddetli dişeti hastalıklarında, ciddi sistemik hastalık belirtilerinin ortaya çıktığını gösteren çok sayıda makale yayınlanmıştır.
Yorgunluk, ağrı, fibromiyalji, başağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, bağırsak sorunları, kalp rahatsızlıkları, psikiyatrik ya da romatizmal sorunların altında gözden kaçan ağız ve dişle ilgili etkenler yatabilir. Bütün bu medikal problemlerin süphelisi ağızda gizleniyor olabilir. Sistemik tedaviler üzerinde yoğunlaşıldığında, tıp doktorları bunları atlayabilirler. Bu bakımdan dişhekimlerinin hastalarına bu gözle de bakmaları gerekir.
Son dönemlerde literatürde, sıklıkla karşımıza çıkan bir başka konu ise, ağız içinde ortaya çıkan elektriksel akımların sistemik etkileridir. Ağızda kullanılan metal alaşımları ile oluşan  ve galvanik akım olarak bilinen bu elektriksel olayların, adeta bir pil etkisi yaratarak, vücudun diğer kısımlarını da etkilediği artık literatürde sıkça tartışılır olmuştur. Dental metal alaşımları arasındaki elektrik akımı ve iyonik hareketin, trigeminal sinirde iritasyonlara neden olduğu iddia edilmektedir. Hastada eğer, açıklanamayan bir başağrısı, yüz ağrısı, baş dönmesi, yüzde yanma hissi varsa, nedeninin bu olabileceği de belirtilmektedir. Literatürde bu duruma “Elektriksel Ağız Pili Etkisi” denilmektedir. Artık ölçülebilir olan bu değer, aşırı noktalara ulaştığında, migren tipi başağrısı, başdönmesi, nistagmus (istemsiz göz hareketi), mide bulantısı, bayılma nöbetleri, dil ve ağızda yanma hissi, ağız kuruluğu ve ağızda metalik bir tat olarak belirti verdiği, yayınlanan makalelerde gösterilmiştir.

1 yorum:

  1. Çaresiz kaldığımız bir durumu paylaşmak istiyorum. Annem yüksek şeker hastası ve alt çenesi implant için yeterli kalınlıkta değil. Diş hekimimiz implantı önermiyor ve bu durumda yapılmasını uygun bulmuyor ama annem ısrarla implant yaptırmak istiyor. Diş hekimimiz hareketli protez öneriyor ama annem bunu kabul etmiyor. Şeker sorunu için diyet yapmaya devam ediyor ama tek sorunumuz kesinlikle şeker değil. Konu hakkında araştırma yaparken blogunuza ulaştım. . Annemi ikna etmek için kaynak aramaya devam edeceğim ve bu süreçte makalelerinizden yararlanacağım.Çok değerli bilgiler veriyorsunuz, elinize sağlık.

    YanıtlaSil