15.8.10

AMALGAM TARTIŞMALARI

     Bir bileşik olan Dental amalgam, içeriğinde bulunan civa nedeniyle büyük tartışmalara neden olmaktadır. Özellikle az miktarda da olsa yapılması sırasında, civa buharının toksit etkileri üzerine ciddi iddialar bulunmaktadır. Günümüzde bu konuda son derece tartışmalı bir literatür söz konusudur. Ağızdaki amalgam dolguların yarattıkları tehlike ve bunların sökülerek alternatif dolgu maddeleri ile değiştirilmeleri üzerinde var olan yetersiz bir bilimsel kanıt, amalgam hakkındaki tartışmaları giderek arttırmaktadır. Özellikle dünya basını bu konu üzerinde belli bir etki yaratmaktadır. Ağızınızdaki zehir (Poison in your mouth) başlığı ile yıllardır bu konu üzerine odaklanılmaktadır. Amalgam dolguların sökülüp farklı dolgu materyalleri ile yenilenmelerinin getirdiği ekonomik külfet de ne yazık ki bu konu hakkında çok sağlıklı kararlar verilmesini engelliyor gibi görünüyor. Bu açıdan bakıldığında amalgamı en çok destekleyen ve herhangi bir zararının olmadığını iddia eden hemen hemen tek kuruluş A.B.D. Halk Sağlığı Servisidir. Buna karşın, İsveç, Danimarka ve Almanya gibi ülkelerde amalgam kullanımına kısıtlamalar getirildiği de bir gerçektir.


     Günümüzde toksit etkileri üzerinde tartışmalar yoğunlaşırken, amalgamın asıl üzerinde durulması gereken dezavantajları, onun fiziksel özellikleri, kimyasal etkileşimi ve doğal dişle olan bağlantısıdır. Dişe kompozit dolgularda olduğu gibi bir bağlantı kuramayan amalgam, ileriki dönemlerde ortaya çıkan kenar sızıntısı nedeniyle ikincil diş çürüklerine neden olması belki de en önemli dezavantajıdır. Bunun dışında özellikle implant ya da metal destekli restorasyonların olduğu vakalarda meydana gelen galvanik akım, ağızda kimyasal bir etkileşime neden olmaktadır. Bunun dışında estetik olarak da son derece olumsuz bir yönünün olması göz önünde bulundurulması gereken bir dezavantajıdır.
     Amalgam üzerinde tartışmalar yoğun olarak devam ederken, günümüzde kullanımı giderek azalmaktadır. Bu konuda en uygun yaklaşımın da, özellikle implant ve diğer metallerin ağızda kullanıldığı vakalarda, var olan eski amalgam dolguların değiştirilmesidir. İlk defa dolgu yapılması gereken doğal dişlerde de, zaten dişle gerçek anlamda bağlantı sağlayan ve artık yeterli dayanıklıkta olan kompozit dolgu materyalleri varken günümüzde hala amalgam dolgu yapılması çok anlamlı bir yaklaşım değildir.

3 yorum:

  1. abi bazı sayfalarda ititurk.com diye link atmışsın, açınca afedersiniz porno site çıkıyor.

    YanıtlaSil
  2. Thanks, for such a great post. I have tried and found it really helpful. For more details to visit root canal treatment in Nagpur

    YanıtlaSil
  3. Çok detaylı ve kıymetli bilgiler vermişsiniz. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil